ИСТОРИЈА
 
 За шездесет година постојања, успешног рада и такмичења, исписана је богата историја Тениског клуба Црвена Звезда. Постигнути су импресивни спортски резултати, освојени су бројни шампионати и трофеји, а клуб је много такмичара одгајио у врхунске асове, признате код нас и у свету.
 После Другог светског рата основано је спортско друштво Црвена Звезда, које ће касније постати прави спортски гигант, тако да се и тенис нашао у тој великој породици. Наиме, само годину дана од оснивања спортског друштва Црвена Звезда, 22. Априла 1946. године при спортском друштву формирана је Тениска секција. Руководилац је био Ратко Чупић са најближ им сарадницима: Радославом Стојићевићем, Љубишом Јовановићем Чоланом, Петком Милојковићем, Миодрагом Бојовић ем, Драгомиром Дукићем и Љубишом Радовановићем. Са много љубави и напорног рада, обновљени су прво тениски терени на Ташмајдану и Калемгдану, набављена је неопходна опрема - рекети и лоптице и почели су тренинзи. Септембра 1948. године од тениске секције основан је Тениски Клуб Црвена Звезда, и за првог председника је изабран Миладин Шакић.


Екипа 1946. године

 Одмах по оснивању, почела је са радом и тениска школа, која је почела да ствара будуће шампионе. Тако је прву титулу и радост клубу донео јуниор Тениског Клуба Црвена Звезда Слободан Павловић који је освојио прве турнире 1947. и 1948. године.

 Из тих првих година, важно је поменути два догађаја који су били пресудни за развој и будуће успехе клуба. Први је фузија са Београдским тениским клубом (Синдикално друштво Београд), чиме су такмичарске екипе оснажене већ афирмисаним и квалитетним играчима, а други је било пресељење на Карабурму. Наиме када је 1953. године на Ташмајдану започета изградња стадиона Тениски Клуб Црвена Звезда је на Карабурми добио локацију за изградњу својих терена, где је остао до данас.


ПРВЕ ТИТУЛЕ

 Упркос за ондашње време разумљивим финансијским и другим тешкоћама, управа и чланови клуба су прионули на посао, тако да резултати нису изостали. Први тенисер Црвене Звезде који је 1954. године освојио титулу шампиона Југославије био је Борис Пихлер у јуниорској конкуренцији, а након само две године 1956. Тениски Клуб Црвена Звезда добио је и првог шампиона Југославије у сениорској конкуренцији, Ивка Плећевића.


ЗЛАТНЕ ШЕЗДЕСЕТЕ И СЕДАМДЕСЕТЕ

 Успешан рад председника Миладина Шакића и Богосава Петровића са много успеха наставља крајем педесетих година сада већ легендарни председник Момчило Унковић. Он ће на челу клуба провести без прекида двадесет и једну годину, од 1959. до 1980. године. Биле су то веома успешне године Тениског Клуба Црвена Звезда, период апсолутне доминације, прво у јуниорској, а затим и сениорској конкуренцији.


Екипа сениора 1971. године

 Јуниори су на екипним првенствима четири године били шампиони државе (1967 1970), а три пута су били победници Купа. У поједначној конкуренцији до 18 година, Александар Нигриновић је 1968. и 1969. године освојио државни шампионат, а парови Нигриновић - Савић и Савић Симић су у то време освојили чак пет титула најбољих у земљи. После таквих успеха у јуниорском тенису, било је логично да ће тенисери Црвене Звезде бити неприкосновени и у сениорској конкуренцији. И заиста, од 1973. до 1985. године Црвена Звезда је доминирала у југословенском тенису и у сениорској конкуренцији. Освојено је осам титула екипног првака Југославије, а у појединачној конкуренцији Драган Савић, је освојио титулу државног првака 1977. године, а Слободан Боба Живојиновић 1981. и 1982. године. Сениорски парови су клубу донели чак седам титула државних првака у дублу: Савић и Кошак 1971. и 1973, Савић и Костић 1974. и 1975, Савић и Живојиновић 1979. и 1982, Живојиновић и Илин 1981.

ГОДИНЕ РАЗВОЈА

 Уследиле су године развоја Тениског Клуба Црвена Звезда, када је одласком једне сјајне генерације са професионалне сцене клуб остао без великих трофеја, али је овај неопходан предах искоришћен на најбољи начих да се створи потребна база за стварање нових асова и шампиона. Тешко је било у континуитету достојно заменити светски признатог Слободана Бобу Живојиновића и Драгана Савића, који се са много успеха посветио тренерском послу. Тако је створена јака тениска школа која ће касније изнедрити нове шампионе. Осим тога обновљена је и инфраструктура клуба, постављен је прво балон на два терена на Маракани, а потом и балон на три терена на Карабурми, тако да је по први пут у историји клуба могло да се тренира и игра током целе године. Тада се почело и са развојем женског тениса, јер су тенисерке од дана оснивања клуба када су Црвену Звезду педесетих година представљале Гордана Милојоковић, Мира Крстић, Љиљана Крстић, Оливера Дрљачић, Вера Мађански, Мира Панајотовић, Милица Леовић, Данка Петровић, Невена Стојић, биле у сенци момака.

 Озбиљан приступ женском тенису и стварање основе крајем осамдесетих и почетком деведесетих година, довело је до тога да су тенисерке Црвене Звезде последњих десетак година неприкосновене у свим конкуренцијама. Упркос чињеници да у том периоду није освојено много титула мора се поменути титула у појединачној јуниорској конкуренцији коју је 1988. године освојио Горан Михајловић, као и титуле у дублу које су те године освојили Небојша Ђорђевиђ и Александар Китинов, док су друго место освојили Горан Михајловић и Саша Чучковић.


АПСОЛУТНА ДОМИНАЦИЈА

 Последњих десет година Тениски Клуб Црвена Звезда апсолутно доминира тенисом у Србији и Црној Гори, у сваком сегменту. Тениски Клуб Црвена Звезда је најорганизованији клуб у држави са највише титула и репрезентативаца и са највише светски признатих тенисера, тенисерки и тренера. У последњих седам година сениори Црвене Звезде су били екипни шампиони државе пет пута, док су сениорке биле шампионке шест пута. Освојено је и десетак екипних титула у јуниорској и пионирској конкуренцији, пет дуплих круна, што је клуб довело на место лидера у домаћем тенису.

 Прваци државе у појединачној сениорској конкуренцији били су, Катарина Мишић (два пута), Драгана Илић, Сања Јукић, Никола Гњатовић (три пута), Александар Словић, Никола Ћирић и Давид Савић, освојене су бројне титуле у дублу, где су тенисерке Јелена Јанковић, Катарина Мишић, Ана Тимотић, Сања Јукић, као и тенисери Никола Гњатовић, Немања Ивић, Грегор Скорин, Никола Ћирић, Александар Словић, Давид Савић и Иван Бјелица освојили све шампионске и вицешампионске титуле последњих година. Нове генерације шампиона и шампионки које стасавају и које предводе: Тијана Копривица, Јелена Рајић, Катарина Милетић, Виктор Троицки, Иван Ђурђевић, Никола Бубнић, Предраг Недељковић, Филип Спасојевић као и остали јуниори и пионири представљају будућност Тениског Клуба Црвена Звезда.


Шампиони Југославије 1998. године


МЕЂУНАРОДНИ УСПЕСИ ЈУНИОРА

 Јуниори ТК Црвена Звезда, поред домаћих титула имали су и лепе успехе на међународнима такмичењима. Јелена Јанковић је 2001. године освојила јуниорски Грен - слем, Отворено првенство Аустралије у Мелбурну, и тада је била прва јуниорка света. То је највећи успех у међународној конкуренцији у историји Црвене Звезде. Осим тога Јелена Јанковић је освојила и велики број јуниорских турнира по свету прве категорије.

 Наравно велике успехе је постигао и Слободан Боба Живојиновић. Успешно је играо на Оранж - болу и Галеа купу, а 1981. године је био први на Интернационалном јуниорском првенству Италије, а освојио је и друго место на Европском првенству. Живојиновић је 1981. године званично био осми јуниор на свету.

 Никола Гњатовић је 1997. године био званично осамнаести јуниор на свету, док је 1998. године Александар Влашки био шести јуниор на свету у конкуренцији до 16 година. Виктор Троицки је 2004. године званично био десети на светској ранг листи јуниора, освојио је треће место на првенству Европе за јуниоре и играо финале јуниорског турнира у Вимблдону у дублу 2004. године.

 Велике успехе у јуниорској међународној конкуренцији остварили су и Давид Савић и Иван Бјелица. Ана Тимотић је 1997. године освојила треће место на јуниорском првенству Европе, док је 1998. године званич но била трећа јуниорка на свету у конкуренцији до 16 година.


ЈУНИОРСКЕ ТИТУЛЕ

 Екипно јуниори седам пута прваци државе: 1967, 1968, 1969, 1970, 1997, 2001. и 2003. године. Екипно јуниорке три пута прваци државе: 1993, 1999. и 2002. године Куп Југославије, јуниори три пута победници: 1967, 1968. и 1969. године Појединачно јуниори: девет титула првака државе: Борис Пихлер 1954, Александар Нигриновић 1968. и 1969, Слободан Живојиновић 1979. и 1981, Горан Михајловић 1987, Никола Гњатовић 1997, Никола Ћирић 1999. и Давид Савић 2002. Појединачно јуниорке: шест титула првака државе: Драгана Илић 1995, Ана Тимотић 1997, Јелена Јанковић 2000, Сања Јукић 2001, Јелена Рајић 2003, и Тијана Копривица 2003.


ЗВЕЗДИНЕ СЕНИОРКЕ ПОНОС КЛУБА


Сениорке шампиони, 2003. године

 Тенисерке Звезде су у шездестогодишњој историји забележиле резултате достојне поштовања. Одмах по оснивању клуба тенисерке заузимају запаж ена места на ранг - листама најбољих у земљи. У категорији јуниорки, Гордана Милојковић је 1949. била пета, 1952. друга, а 1953. трећа у Југославији. Мира Крстић је 1954. трећа, а Оливера Ђорђевић је 1956. заузела шесто место. Сениорке су заблистале 1949. године, Вера Међански је прва, а Мира Панајотовић је друга у Југославији. Вредни пажње су били и резултати Милице Леовић, Данке Петровић и Невене Стојић. Не треба заборавити на успехе Ружице Сунтурлић, Весне Станојевић, Јелице Петровић, Зорице Поповић, Наде Петровић и сестара Ружић. Осамдесетих година за Звезду су наступале: Марија Сретеновић, Оливера Минић, Ана Гернач, Тијана и Андреа Тадески, Ана Матић, Наташа Поповић, Вероника Пагнон, Анита Хазић, Александра Мојсиловић и друге.

 Почетком деведесетих година у клубу је почео организованији и систематичнији рад са женском екипом, што је почело да даје резултате. Осваја се прва јуниорска титула 1993. године што представља најаву за резултате који су крајем деведесетих и почетком двехиљадите довели Звезду на прво место у југословенском тенису. Деведесетих година женску сениорску екипу чиниле су: Наталија Војиновић, Драгана Илић, Катарина Мишић, Љиљана Нанушевић, Марта Живанов, Катарина Балан, Марија Марковић, Ана Андрић, Ана Тимотић, Симона Костур, Александра Вученовић, које три пута за редом освајају титулу вицешампиона Југославије. Прву сениорску титулу тенисерке освајају 1998. године у саставу: Драгана Зарић, Драгана Илић, Катарина Мишић, Ана Тимотић, Александра Вученовић, Симона Костур и Јелена Јанковић.

 Од те године па до данас настаје доминација тенисерки Црвене Звезде у нашем тенису јер су освојене све титуле које се могу освојити. Сениорке су биле прве 1998, 1999, 2001, 2002, 2003. и 2004. године. На светску сцену тада ступа Јелена Јанковић која осваја велики број сениорских турнира последњих година, нарочито турнир у Дубаију као и први ВТА турнир у Будимпешти. Звездина прва постава свих ових година са Јеленом Јанковић, Катарином Мишић, Аном Тимотић, Сањом Јукић представља и костур наше репрезентације.

 Тенисерке Звезде последњих година и немају конкуренцију у Србији и Црној Гори. Велики допринос освајању свих ових титула дале су и Сања Тодоровић, Невена Милановић, Наталија Војиновић, Јелена Ђорђевић, Јелена Јовић, а титулу 2004. године донеле су Катарина Мишић, Ана Тимотић, Сања Јукић, Јелена Рајић и Тијана Копривица. У појединачној конкуренцији прву титулу клубу донела је Драгана Илић 1995. године, а 1997. године Ана Тимотић је освојила првентсво државе до 16 и до 18 година. 1998. године Катарина Мишић доноси две титуле првака Југославије у сениорској конкуренцији, док Сања Јукић осваја титулу првака Југославије 1999. године. Јелена Јанковић осваја првенство до 18 година 2000. Сања Јукић 2001, а Јелена Рајић и Тијана Копривица 2003. године. 2004. Јелана Јанковић је проглашена за најбољу спортисткињу Спортског Друштва Црвена Звезда. Екипно сениорке: шест пута прваци државе: 1998, 1999, 2001, 2002, 2003. и 2004 Појединачно сениорке : четири титуле: Драгана Илић 1995, Катарина Мишић 1998. и 1999, Сања Јукић 1999. године.


Јелена Јанковић


НАЈВИШЕ ТРОФЕЈА ОСВОЈИЛИ СУ СЕНИОРИ

 Прве успехе у ТК Црвена Звезда остварио је Петко Милојковић, који се први нашао на ранг листама најбољих такмичара. Петко Милојковић је био и први тенисер ТК Црвена Звезда који је наступао у Дејвис куп репрезентацији Југославије и то од 1950. до 1953. године. Међутим прву титулу сениорског првака Југославије за клуб је освојио 1956. године Ивко Плећевић, а исте године је освојио и титулу првака државе и у дублу са Петком Милојковићем.

 После ових успеха, први се на листе најбољих југословенских тенисера вратио Драган Савић, чије је име крупним словима записано у историји ТК Црвена Звезда. На ранг листама је био на првом месту од 1975. до 1979. године. Шампион државе у сениорској конкуренцији је постао 1977. године када је у финалу победио Золтана Илина са 6:4, 6:3, 6:1. У том периоду, тенисери Звезде су освојили и шест титула државних првака у дублу, и то Савић и Кошак 1974, Савић и Илин 1976, Савић и Костић 1977. и 1978. и 1979. и 1982. године Савић у и Живојиновићу.


Боба после меча са Француском у Девис Купу

 Слободан Живојиновић је 1081. и 1982. године освојио титуле сениорског првака Југославије, док је у дублу био најбољи са Золтаном Илином 1980. године. Од 1973. године до 1985. године сениори су освојили осам титула шампиона државе у екипној конкуренцији, три у појединач ној и седам у дублу. Ове сјајне успехе постигли су: Блажо Мијушковић, Борис Пихлер, Бранко Поповић, Александар Симић, Чеда Живојиновић, Добривоје Ђуричић, Бранислав Вучетић, Александар Нигриновић, Драган Савић, Драган Станисављев, Ђорђе Костић, Милан Димитријевић, Бирманац, Иван Ботица, Душко Крејовић, Милан Пантелић, Бранко Томић, Игор Кошак, Драган Ђурђевић, Анђелко Поповић, Слободан Живојиновић, Александар Гроздановић, Оскар Гернач, Саша Чучковић, Горан Бубањ, Рајко Тешановић, Дејан Минић, Горан Михајловић, Небојша Ђорђевић, Бојан Вучковић, Дејан Чучковић и други.

 Средином деведесетих година, нова генерација звездиних тенисера предвођена капитеном Иваном Ласићем поново улази у прву лигу. Друго место освојили су 1995. и 1997, а треће место 1996. године. Ове успехе остварили су: Небојша Ђорђевић, Слободан Војиновић, Бојан Вујић, Грегор Скорин, Марко Баришић, Јохан Фен, Саша Чучковић, Дејан Чучковић, Бранко Пешић, Дејан Петровић, Данијел Ристић, Никола Гњатовић, Немања Ивић, Никола Јовановић, Миљан Ђокић и други.

 После скоро деценије и по, Звездни тенисери поново ступају на сцену југословенског тениса, и у периоду од 1998. године до 2004. године освајају 5 титула екипног првака државе и 6 титула у појединачној категорији, као и велики број титула у дублу и микс дублу. Титуле у појединач ној конкуренцији остварују Никола Гњатовић, 1998, 1999. и 2000, Никола Ћирић 2001, Александар Словић 2002, и Давид Савић 2004. године. Сениори у екипној конкуренцији освајају титулу 1998, 1999, 2000, 2002. и 2004. године.

 Две године за редом тениски клуб Црвена Звезда је најбољи клуб у Спортском Друштву Црвена Звезда и то: 1998, и 1999. године. То су најзначајнија признања тениском клубу јер су дошла из матичне куће. Титулу 1998. године доносе: Милен Велев, Џими Шимански, Дејан Петровић, Никола Гњатовић, Немања Ивић, Грегор Скорин, Александар Влашки и Бранко Пешић. Следеће две године титулу доносе: Никола Гњатовић, Милен Велев, Иваило Трајков, Ненад Зимоњић, Александар Словић. Александар Влашки, Грегор Скорин, Немања Ивић, Никола Ћирић, Мирко Јовановић, Жељко Тошић, Дејан Петровић, Иван Бјелица, Давид Савић и Марко Савић. Титулу 2002. године доносе Никола Ћирић, Дејан Петровић, Иван Бјелица, Александар Словић, Давид Савић, Немања Ђорђевић, Виктор Троицки, Грегор Скорин, Огњен Ивановић, Бранко Кузмановић, Иван Ђурђевић, док титулу 2004. године доносе Борис Пашански, Никола Ћирић, Дејан Петровић, Виктор Троицки, Александар Словић, Давид Савић, Иван Бјелица, Немања Ђорђевић, Филип Живојиновић, Предраг Недељковић, Филип Спасојевић, Никола Бубнић и Иван Ђурђевић.


Сениорска титула првака Југославије 2000. године


МУШКЕ СЕНИОРСКЕ ТИТУЛЕ


 Екипно сениори 13 пута прваци државе: 1974. Црвена Звезда - Медвешћак 5:4, 1975. Црвена Звезда - Медвешћак 6:3, 1978. Црвена Звезда Медвешћак 5:4, 1979. Црвена Звезда - Сплит 6:3, 1982. Црвена Звезда - Слобода 7:2, 1983. Црвена Звезда - Сплит 6:3, 1984. Црвена Звезда - Партизан 5:3, 1998. Црвена Звезда - Партизан 5:1, 1999. Црвена Звезда Партизан 5:4, 2000. Црвена Звезда - Партизан 5:4, 2002. Црвена Звезда - Партизан 5:4 и 2004. Црвена Звезда - Партизан 4:2. Појединачно сениори 10 пута прваци државе: Ивко Плећевић 1956, Драган Савић 1977, Слободан Живојиновић 1981. и 1982, Никола Гњатовић, 1998, 1999. и 2000, Никола Ћирић 2001, Александар Словић 2002. и Давид Савић 2004. године Наступи сениора тениског клуба Црвена Звезда у Купу Шампиона Европе: 1975. године наши тенисери су елиминисани у првом колу притив првака Норвешке, 1976. године, тенисери су поражени од Ујпешт Доже такође у првом колу, 1979, наш клуб осваја пето место у Европи, победивши Порто са 6:3, док је изгубљен меч од првака Шведске са 7:2, боје клуба бранили су: Драган Савић, Игор Кошак, Драган Ђурђевић, Анђелко Поповић, Слободан Живојиновић, Драган Станисављев, Иван Ботица и Бранко Томић, 1985. године ТК Црвена Звезда осваја такође пето место, са екипом: Драган Савић, Драган Ђурђевић, Горан Бубањ, Александар Гроздановић, Саша Чучковић, Оскар Гернач и Милун Јовашевић, 2000. и 2001. екипа осваја шесто и пето место у Купу Шампиона у саставу Никола Гњатовић, Немања Ивић, Александар Словић, Иван Бјелица, Никола Ћирић, Давид Савић, Марко Савић и други.


  ПРЕТРАГА
© 2016 СД Црвена Звезда Београд
Fatima Sultan hotel, Sultanahmet, Istanbul